Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 20 czerwca 2016

CO TO JEST DIETA




Medycyna klasyczna - każdy model odżywiania nazywa dietą, nawet dla ludzi wolnych od chorób. Ale nie ma się czemu dziwić, bowiem wielopokoleniowa indoktrynacja propagandy medycznej w dążeniu do kreowania pacjentów, na każdym polu stara się przekazać swoje przesłanie, że nie ma ludzi zdrowych - są tylko źle zdiagnozowani, których należy leczyć, leczyć i leczyć. I tak - chorym zaleca się diety specjalistyczne wzorowane na specjalizacjach medycznych, i od nich - noszące nazwy. Tak więc: dla pacjenta chorego na wątrobę - zaleca się - dietę wątrobową; dla chorego na cukrzycę - dietę cukrzycową; dla nietolerancji glutenowej - dietę bezglutenową; dla mających wysoki cholesterol - dietę bezcholesterolową; zaś dla kobiet w ciąży – dietę ciążową. Szczytowym osiągnięciem w walce z objawami chorobowymi są diety anty. Dotychczas najdziwniejsza jest dieta antygrzybicza, wzorowana widać na diecie antynowotworowej, ale na tym nie koniec, bo w tej dziedzinie wciąż jest sporo nieodkrytych możliwości. Już nie mogę się doczekać, kiedy powstanie dieta ANTYKONCEPCYJNA...

Światowa organizacja zdrowia (WHO) wypracowuje dla zdrowych specjalne (anty)zdrowotne diety, których nazwy pochodzą od brył geometrycznych, na przykład piramid albo od położenia geograficznego, na przykład dieta śródziemnomorska. Tylko patrzeć, jak powstanie dieta eliptyczna lub spiralna, albo zwrotnikowa, polarna, ewentualnie subkontynentalna. A zresztą, może już są, któż to może wiedzieć? Wszak mody na diety zmieniają się tak szybko, że ewolucja nijak nadążyć za nimi nie potrafi, więc jako niedostosowani - chorujemy. No, i o to, w gruncie rzeczy, chodzi z tymi dietami – by chorować, no i się - leczyć!

Pomijając fakt, że zalecenia dietetyczne służby chorób, zwanej dalej przemysłem chorobotwórczym, de facto są zaleceniami niesłużącymi w dochodzeniu do zdrowia, to dodatkowo w niektórych przypadkach działają akurat w przeciwną stronę. Czyli że dieta antycukrzycowa jest faktycznie dietą procukrzycową, dieta w dnie moczanowej albo przy RZS - jeszcze bardziej "zakwasza" organizm, a dieta antygrzybicza - jest skierowana jedynie przeciw choremu. Chodzi bowiem o to, żeby w owym przemyśle nakręcać sobie koniunkturę, a więc produkować chorych i choroby oraz zarabiać pieniądze na krzywdzie ludzkiej. Wiadomo, że instytucja nastawiona na zysk - nie będzie podcinać sobie gałęzi, na której siedzi. Nie będzie działać przeciwko swoim mocodawcom z resortu, przeciwko sobie oraz przeciwko swoim funkcjonariuszom w terenie...

Ponadto - lekarz nie ma ani czasu, ani takiej wiedzy, aby tłumaczyć pacjentowi o zdroworozsądkowych zasadach stylu życia. Lekarz nie wie nic o chorobach, jeszcze mniej o tym, jak je leczyć, a już najmniej o zdrowiu oraz o prewencji i profilaktyce przeciwko chorobom. Zastanawiam się tylko nad stopniem świadomości ka-lekarzy, którzy zostali uwikłani w to permanentne szkodzenie ludziom. I im dłuższy tytuł przed nazwiskiem, tym bardziej szkodzi pacjentowi. Może tylko oprócz lekarzy od tzw. szybkiego/doraźnego reagowania czy interweniowania, czyli tzw. urazowców, neurochirurgów, ratujących życie, etc. Ale nie o nich chcę mówić...

Pacjent, który trafia do szpitala po wypadku losowym, będąc już nareperowany, po interwencji pogotowia ratunkowego - powinien z tego szpitala jak najszybciej się oddalić, aby nie wegetować albo wręcz nie podtruwać się na wikcie szpitalnym. Szpital i pogotowie powinny służyć pacjentowi tylko w przypadkach zagrożenia życia lub ciężkiej utraty zdrowia, a nie do ustawiania programów leczniczych, chyba że ktoś upatruje swój sens życia w leczeniu się i pomieszkiwaniu na oddziałach szpitalnych...

Dieta – jak sama nazwa wskazuje - jest to sposób odżywiania się - ograniczony jakościowo i ilościowo - stanowiący część kuracji albo pełnej terapii. Dietę stosujemy w chorobie - natomiast w zdrowiu - kierujemy się Zasadami zdrowego odżywiania. Dietetyka klasyczna i medycyna akademicka układają tysiące diet dziennie, a ludzi chorych wszak nie ubywa, a przybywa...

Organizm z pożywienia powinien otrzymać białka, tłuszcze, węglowodany, cały pakiet witamin i minerałów oraz wodę. Ludzie dbający o zdrowie albo tacy, którzy chcą dojść do zdrowia, powinni posiąść wiedzę o żywności służącej zdrowiu, czyli dostarczającej organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, w miarę niezatrutych.

    
Jeśli w chorobie stosujemy dietę, to nie znaczy, że jesteśmy skazani na dożywotnie jej stosowanie, ale tylko na czas choroby, która powinna się skończyć wraz z wyeliminowaniem przyczyny, bowiem zastosowanie samej diety bez usunięcia przyczyny jest maskowaniem choroby i naklejeniem kolejnej łatki na, i tak już, połatanym garniturze zdrowia. Jest to mumifikacja organizmu za życia; maskowanie faktycznego stanu zdrowia.
    
Za Hipokratesem powtórzę: To samo mięso podane chorej osobie z gorączką oraz zdrowej osobie – umocni zdrową osobę, a pogorszy stan tej chorej... Z tego jasno wynika, że ten sam pokarm nie może służyć wielu osobom o różnym stanie zdrowia. Posługując się przykładem chorych na dnę moczanową - nie można im nakazać dożywotnio unikać pokarmów urynogennych oraz zażywanie (np. Miluritu itp. farmaceutyków), bowiem choroba ta nie wynika z niedoboru leków farmaceutycznych czy nadmiaru puryn w organizmie, bo w niektórych wypadkach jest akurat wręcz odwrotnie...

Przyczyną wszystkich chorób jest – konflikt biologiczny lub/i toksemia organizmu. Stosowanie diety - jako sposobu na życie czy jako filozofii życia - jest totalnym nieporozumieniem. Jest maskowaniem faktycznych objawów chorobowych, nawrotem poprzednich chorób i zapadaniem na nowe.

Czasami słyszę, jak niektóre panie chwalą się poprawą zdrowia (subiektywną wg mnie) poprzez stosowanie jakiejś najmodniejszej diety. Diety te działają dobrze na krótki czas. Zastosowanie nawet najgłupszej diety, która będzie np. jakąś formą diety rotacyjnej czy w ogóle dietą nową - wpłynie na organizm pozytywnie ( w subiektywnym odczuciu), organizm jakby zacznie lepiej funkcjonować, ale to będzie wynikało z samej zmiany urozmaicającej dotychczasowe monotonne odżywianie. I taka odmiana plus autosugestia - mogą spowodować tzw. odbagnienie szlaków metabolicznych, i tym samym - lepsze samopoczucie. Ale taka sielanka będzie trwać do momentu, aż powrócą stare objawy chorobowe i przybędą nowe. Wówczas pacjent zawiedziony cudowną dietą uda się do autora tej diety (lub jego kontynuatorów) po poradę, a ten mu objaśni (czytaj: zwali całą winę na niego), że popełniał rażące błędy żywieniowe (np. że zmniejszył ilość protein ze szpiku kostnego szarego w wywarze na rzecz protein z dodanych porcji mięsa z policzków i ogonów świńskich czy też ze szpiku kostnego białego albo np. powie - wiNcYj żółtek i salcesonu czarnego zamiast białego...

Uwaga!
Diety bezglutenowej nie można wrzucić do jednego worka z innymi dietami rozumianymi jako jakościowe i ilościowe ograniczenie substancji odżywczych, bowiem gluten taką substancją nie jest, więc jego niedobór nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Gluten jest jedynie klejem służącym do sklejania ciasta, niczym więcej. Inaczej mówiąc: dieta bezglutenowa jest raczej prawidłowym odżywianiem się, a nie dietą. Kiedyś zboża nie były tzw. wysokoglutenowe, nawet pszenica była mniej szkodliwa niż ta obecna.

Należy zaznaczyć, że wg interpretacji tych, którzy mają wiedzę o zdrowiu - dietę bezglutenową można uznać za pomocną w dochodzeniu do zdrowia, ale posiłki w tej diecie należy przygotowywać samemu, a nie nabywać produkty bezglutenowe ze sklepów z tzw. zdrową żywnością.

Podczas stosowania diety, organizm efektywniej będzie dokonywał regeneracji chorych komórek, bowiem poprzez czasowo rozszczelnione jelito nie będzie napływu świeżych toksyn, a ponadto organizm okresowo zmieni też szlaki neutralizacji i ewakuacji tych toksyn, tj. nie przez skórę, a przez wątrobę i ostatecznie z kałem -- na południe...

Jeśli wyeliminujemy dowóz lektyn pokarmowych, np. glutenu, podczas procesu regeneracyjnego, to jednocześnie odciążymy organizm w walce z toksycznymi lektynami, czyli alergenami, likwidując przyczynę (ale pośrednią w rozumieniu wiedzy GNM) reakcji alergicznych...

Alergie - KLIK!
Alergia - KLIK!
Alergia: katar, kichanie - KLIK!
Alergie - jak sobie i innym nie zaszkodzić - KLIK!

Dieta bezglutenowa, w interpretacji medycyny i dietetyki klasycznej, a głównie produkty zalecane z przemysłu bezglutenowego, współpracującego z przemysłem chorób, mimo że nie zawierają glutenu, który jest po prostu klejem, służącym do wyrobu ciast, a dla organizmu groźną lektyną pokarmową i zbędnym balastem - są toksyczne z innej strony, może nawet bardziej niż te normalne naturalne produkty zawierające gluten.
Po pierwsze - skrobia pszenna bezglutenowa to substancja z grupy GMO.
Po wtóre - substancje sklejające (np. guar gumy, syntetyki oraz wiele innych sztucznych ulepszaczy, słodzików), które są też silnie toksyczne.
Po kolejne - to jest jakieś blagierstwo: jak można uczynić coś bezglutenowego z czegoś, co genetycznie nosi w sobie gluten (np. pszenica/skrobia pszeniczna), uzyskując produkt o nazwie "skrobia pszenna" i - uwaga(!) - "bezglutenowa"?! Jakim to niby zdrowym, naturalnym sposobem można dokonać oddzielenia białka/lektyny pokarmowej: glutenu - od reszty ziarna? Czy da radę to wykonać sposobem mechanicznym? E tam da...  Ale już za pomocą różnych odczynników chemicznych (toksycznych) lub odpowiedniego napromieniowania (równie szkodliwego) - pewnie już z powodzeniem...!


                                  




OBALANIE MITU/STRASZAKA DOTYCZĄCEGO "ZAKWASZANIA" ORGANIZMU - KLIK!

AUTOR - KLIK!

JESTEŚMY RACZEJ TYM, CO "ŻREMY", A NIE TYM,CO JEMY - KLIK!




Ps. W dniu 13.09.2021 godz. 1:20 aktualizowano.


Zbigniew Zibi Osiewała

                                            
                           

       
 
          





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz